Кошик
238 відгуків
Здоровое питание
+380677436791
+380512714705

Булгур, 0,4 кг

  • В наявності

35 грн.

Мінімальна сума замовлення на сайті — 200 грн.

+380677436791
  • +380512714705
  • Графік роботи
  • Адреса та контакти
Булгур, 0,4 кг
Булгур, 0,4 кгВ наявності
35 грн.
+380677436791
  • +380512714705
Купити

Опис

Взагалі, булгур (бургуль, bulgur) – це «нащадок» пшениці: пропарена, частково очищена від оболонок і подрібнений на дрібні фракції крупа (російським аналогом булгуру можна назвати ячну крупу, яка робиться схожим чином з ячменю, але без пропарювання). Булгур роблять в основному з пшениці твердих сортів, після пропарювання зерна пшениці сушаться на сонці, після чого їх шелушат і дроблять. Саме пропарювання з сушкою надає неповторний смак і аромат майбутнього страви з булгуром. І всього-то треба трохи вершкового масла і добре прогрітий вок, казан або сковорода для того щоб булгур почав виділяти чудовий горіховий аромат, на який, при правильному приготуванні, гурмани «підсаджуються», як на наркотик.

Булгур буває різних розмірів: великий – пилавлик – використовують для приготування пілава-плову, дрібний – кофтелик – для приготування кюфта (страви, схожого на наші тюфтельки) або салатів.

У булгуру своя давня історія, вважається, що готують його вже більше чотирьох тисяч років, при цьому страви з нього не втратили своєї популярності в країнах з багатим кулінарним минулим: і на Близькому Сході і в Середземномор'ї, і у Вірменії, і в Індії. Ця крупа ще в Стародавньому Китаї була віднесена до рангу священних культур.

На жаль, про булгуре у нас знають мало, а те, що знають, не приносить цій крупі популярності! І справді, недобра слава ще одного «нащадка» пшениці – манки, так і негативне ставлення всіх поборників здорового харчування до продуктів з пшениці (мовляв, і калорійні, і некорисні!) кидають тінь і на булгур! Однак, при цьому чомусь забувають, що всі «шкідливі» властивості пшениці притаманні лише продуктам з пшеничного борошна вищого сорту, тобто рафінованим! Булгур ж, на відміну від борошна, має набагато більше вітамінів, мінералів і необхідної для роботи травного тракту клітковини. Булгур містить багато калію і заліза, що зміцнює серцеві м'язи і судини. Вуглеводи в булгуре складні, тобто засвоюються повільніше, і не шкодять фігурі. Страви з булгуру сприяють розщепленню жирів і зниження цукру крові (а значить, їх можна рекомендувати хворим на цукровий діабет). Калорійність в 342 ккал відмінно насичує, і після страви з булгуром дуже довго не хочеться їсти. А значить, варто уважно придивитися до цієї корисної крупі!

Хімічний склад булгуру (на 100г):

Вода – 9 м

Зола – 1,51 г

Харчові волокна – 18,3 г

Білки – 12,29 р

Жири – 1,33 г

Вуглеводи – 57,57 р

Моно - і дисахариди – 0,41 г

Вітаміни:

Вітамін А (бета –каротин) – 0,005 мг

Вітамін В1(тіамін) – 0,232 мг

Вітамін В2 (рибофлавін) – 0,115 мг

Вітамін В5 (пантотенова кислота) – 1,045 мг

Вітамін В6 (піридоксин) – 0,342 мг

Вітамін В9 (фолієва кислота) – 27 мкг

Вітамін Е (токоферол) – 0,06 мг

Вітамін К (філохінон) – 1,9 мкг

Вітамін РР (ниациновый еквівалент) – 5,114 мг

Холін – 28,1 мг

Макро - та мікроелементи:

Кальцій – 35 мг

Магній – 164 мг

Натрій – 17 мг

Калій – 410 мг

Фосфор – 300 мг

Залізо – 2,46 мг

Цинк – 1,93 мг

Мідь – 335 мкг

Марганець – 3,048 мг

Селен – 2,3 мкг

Калорійність булгуру (на 100 г) – 342 ккал

Булгур здавна використовують і як гарнір, здатний замінити рис в будь-яких стравах, він відмінно поєднується з м'ясом (куркою, бараниною) і рибою (морський), служить начинкою при фарширування овочів, може додаватися в салати. З булгуром готують турецький пилав (аналог плову), а на Кіпрі і в Греції булгуру готують весільний плов, а в Туреччині – традиційний «суп наречених» - з булгуром і сочевицею.

Також з булгуром готують пісний варіант вірменських голубці з виноградного листя – долми. Замість м'ясного фаршу їх начиняють сумішшю з вареного булгуру, сочевиці, квасолі з цибулею і морквою, подають з томатним соусом.

Пам'ятайте, що булгур ніколи не промивають!

Майже всі страви з булгуром готують, обсмажуючи крупу в маслі. Цей процес прожарювання дуже нагадує прожарювання рису при приготуванні різотто. Можна використовувати вершкове або топлене масло, масло дхі або оливкова. В крайньому випадку підійде і соняшникова. Але саме у вершковому маслі булгур найбільш яскраво розкриває свій аромат. Розтопіть масло, нехай воно добре прогріється, всипте чашку булгуру (не промиваючи у воді!) і ретельно помішуючи, обсмажте булгур на сильному полум'я до появи специфічного горіхового аромату.

Обсмажений булгур можна продовжувати готувати в тій же сковороді або додати його в суп, нафарширувати овочі перед запіканням. Для того щоб продовжити приготування, влийте чашку окропу і, не припиняючи помішувати, доведіть до готовності. Вода при цьому повністю вбереться, а булгур стане розсипчастим. Можна готувати булгур простіше – вскипятив 2 частини води і всипати одну частину булгуру. В цьому випадку вийде чудова густа каша, в яку можна додати масло і подати з сухофруктами на сніданок. Але для цього способу є безліч інших круп, а булгур хороший саме як гарнір або начинка.

Є такий давній салат табуле. Він стародавнє грецького і набагато давніший всіх відомих європейських салатів. Його батьківщина там, де зароджувалася сучасна цивілізація – це Близький Схід. Основними компонентами його є булгур і дрібно порубана зелень петрушки. Крім них, у салат можна додати м'яту, помідори, зелений лук, інші трави і спеції. Табуле заправляється лимонним соком з оливковою олією. Батьківщиною цієї страви є Сирія і Ліван, в цих країнах табуле нерідко подається на листі салату (іноді використовується булгур більш дрібного помелу). При цьому булгур для салату можна навіть не варити, а лише замочити в теплій воді і дати набрякнути.

Булгур використовують навіть в десертах! Втім, нічого дивного – горох нут теж використовують для смачної халви, а вже якщо підсолодити булгур медом, та додати горіхи... Булгур допускає вільне поводження, його можна робити основою десертів, додавати у випічку (замочивши або розпарити), з'єднувати з уваренными соками, медом, сиропами, горіхами, сухофруктами. Булгур буде тільки радий.

Інструментарій для приготування булгуру зазвичай зводиться до сковороді- " вок або того, що може її замінити. У будь-якому випадку, вок краще. Щоб в перший раз приготувати що-то з булгуром», скористайтесь універсальним м'ясом (куркою) і додайте моркву і цибулю. Сіль і спеції – за смаком. Головне тут – булгур. Від нього буде залежати аромат страви.

Отже, булгур з куркою.

Розтопіть вершкове масло в воке, прогрійте його, всипте булгур. Помішуйте безперервно, вогонь тримайте спочатку сильний. Дочекайтеся горіхового запаху. Досвідчені кулінари кажуть, що булгуру можна дати трохи підгоріти – це теж для аромату. Після цього всипайте дрібно нарізану цибулю, моркву і дрібно порізану курятину. Все перемішайте для з'єднання соків, дайте маслу покрити всі продукти і додайте окріп – все буде готуватися хвилин десять. Хочете страву сухішим і порассыпчатей – додайте води стільки ж, скільки і булгуру, хочете погустіше – подвійний обсяг. Ещё раз помешайте, посолите, поперчите, перемешайте, накройте крышкой и убавьте огонь. В самом конце полезно ещё раз помешать и дать настояться минут пять на выключенной плите. Подавайте блюдо к столу и не забудьте про свежие овощи, травы, питу или лаваш. К блюду можно немного красного вина.

Салат из булгура с овощами .
Для этого на 250 г булгура нам понадобится:

  • половинка огурца,
  • 1 сладкий перец,
  • несколько стрелок зеленого лука,
  • лимонная цедра,
  • пучок рукколы и оливковое масло.

Цедру мелко натираем, овощи измельчаем и смешиваем с отваренным булгуром. Готовый салат заправляем оливковым маслом.

Булгур: протипоказання

Як і у будь-якого «суперполезного» продукту, у булгуру є і свої «темні плями» на біографії: не варто вживати його страждають на целіакію (непереносимістю глютену), а так само мають індивідуальну непереносимість та алергію на злакові.

Інформація для замовлення

  • Ціна: 35 грн.